Biografie


Mijn naam is Liezbeth Gottschall en ik ben inmiddels 40 jaar getrouwd met Ferdinand, wij hebben een zoon, dochter en schoonzoon. Al zolang ik me kan herinneren ben ik aan het handwerken, op de lagere school zat ik de hele woensdagmiddag bij een buurmeisje op een handwerkclubje. Na 20 jaar werken, o.a. als hoofd maatschappelijk werk in de gezondheidszorg, ben ik me volledig op het handwerken gaan richten, in het bijzonder door lessen en clubs te verzorgen bij de Quiltnaald in Brielle. Borduren is door alle jaren heen een rode draad geweest en sinds de jaren 90 in een primitieve stijl, die veel in de Amerikaanse patronen te zien is. Sinds 2005 heb ik een borduuratelier, tegenwoordig in Hellevoetsluis en ben ik steeds meer zelf gaan ontwerpen. In 2013 won ik een beursstand op de TNNA handwerkbeurs in de USA na het insturen van een van mijn ontwerpen en sindsdien ga ik elk jaar in februari/maart met veel plezier met mijn nieuwste ontwerpen naar de beurs in Nashville, USA.
Ik borduur al mijn ontwerpen zelf, bij het ontwerpen ga ik uit van een tekening die ik maak en in mijn borduurprogramma zet met een grove inschatting van de kleuren. Ik werk het liefst met handgeverfde garens en dan is het ontwerpen een soort schilderen met draden. Al bordurend kies ik de volgende kleur en ik moet ook regelmatig een stukje achteruitborduren als ik een kleur net niet goed vind en dat kan ik niet uitbesteden.
De ideeën ploppen zo in mijn hoofd, vaak zijn er schaapjes of huisjes in te vinden. Ik heb altijd een opschrijfboekje bij me (ook naast mijn bed) om aantekeningen te maken of ik maak een fotootje als iets me opvalt. Dat kan zomaar een klein bordje op een deur zijn of een tegel op een vloer. Ik word onrustig als ik maar 1 borduurwerkje onder handen heb, dus zodra die onrust komt neem ik mijn aantekenboekje en ga ik tekenen aan iets wat ik in de boekje vind.
Naast borduren heb ik nog andere hobby’s, zoals punchneedle, rughooking, wol-applicatie en verder lees, kook, puzzel en wandel ik graag. Met een aantal vriendinnen heb ik regelmatig handwerkdagjes en ga ik naar voetbalwedstrijden en samen met Ferdinand reis ik heel graag naar o.a. USA, Schotland of Zwitserland.

Publicaties:
In Punchneedle & Primitive Stitcher (USA tijdschrift)
- Reindeer’s Welcome – Winter 2015
- A Sheep’s Bag – Zomer 2016
- Cookies House – Winter 2016

In Primitive Quilts and Project (USA tijdschrift)
- Button Love – Zomer 2014
- Snowballs – Winter 2014
- Keeper of the Door (samen met mijn vriendin Els Feteris van Bobbin – Voorjaar 2016

In Simply Vintage (Frans tijdschrift)
- All Sheep Count – Voorjaar 2012
- Cornelia – Voorjaar 2012
- Love is the Key – Winter 2012
- Leonardo’s Bag – Zomer 2013

In Borduurblad (Nederlands tijdschrift)
- One Year Birdhouses - #66 - #67- #71 - # 72